Home
Opp

E-mail

Skrevet av Ada Elin Ekeland

Jeg trener blodspor med min Groenendael Yatzie – og til nå har hun fått 2 offisielle 1.premier, en uoffisiell 1.premie , to 2.premier, to 3.premier og en 0.premie (fant ikke sporslutt) Det var på vår første konkurranse og vi var helt grønn. Jeg har akkurat startet opp blodsportrening med Yatzie’s datter Dustin og vår nye jente Grace.

Jeg synes blodspor er noe som passer meg perfekt – og Yatzie elsker det virkelig. Konkurranser er til for å meldes på, og en lærer veldig mye av å gå de. Jeg lærte utrolig mye av 0.premien vår, og dommeren ga meg mange gode tips på veien.
Belgeren er en jo en utrolig dyktig brukshund som lett kan trenes på det en har lyst til. Når en belger går blodspor har den en tendens til å gå høyt med nesen og bruker overvær i terrenget.  Viktig å forsøke å belønne den når den går ”dypt” i sporet, og er spornøye.



Her er Yatzie på sitt første blodsporkurs – med instruktør Øystein Sjursen


Å trene spor er ypperlig sysselsetting. Når hunden går spor får den brukt hele seg og alle sine instinkter, den får utløp for sin arbeidslyst og den blir sliten både av sinn og skinn. Dessuten er det å gå spor avstressende for både hund og eier. Siden hunden hele tiden føres i line stilles det ikke så store krav til lydighet og en kan trene spor selv når det er båndtvang. Spor er også en rimelig og en sosial hobby. Mange kan møtes for å legge spor til hverandre og det finnes mange ulike prøver å velge mellom for den som er konkurranseinteressert. Det en trenger til hunden for å drive med spor er en lang line helt fri for knuter og løkker og en sporsele/sykkelsele.

 



Xantos sporer med Hege


Det finnes flere ulike former for spor. Menneskespor finner du både på blodsporprøvene og brukshundprøvene. Dyrespor finner du på jaktprøver eller fersksporprøver (for å bli godkjent ettersøkshund på hjortevilt).
Blodsporprøver - Blodspor er første del av den godkjenningen en hund må gjennom for at hund og fører skal bli godkjent for ettersøk av skadet hjortevilt. Husk at for å kunne starte på blodsporprøve må hunden være ID-merket (øretatovert eller merket med microchip).


De første blodsporkonkurransene startet rundt 1960 og målet var og fortsatt er å få fram gode ettersøkshunder for bruk på praktisk jakt for å kunne sporet opp trafikkskadet eller skadeskutt hjortevilt. De finnes to ulike prøver - anleggsprøve blodspor og blodsporprøve (kunstig viltspor). På anleggsprøven er sporene ca. 600 meter lange, de legges med 1/3 liter blod, sporet er merket og det dras en del av et hjortevilt gjennom sporet og dette legges i sporslutten. Hunden går sporet når det er ca. 3 timer gammelt. Det er få som arrangerer anleggsprøve blodspor nå for tiden.


På en blodsporprøve er sporene er ca. 600 meter lange. De legges ved at en person fordeler ca. 1/3 liter storfeblod jevnt utover sporet ved hjelp av en flaske eller en stokk med en svamp festet i enden. Sporet har fire rette vinkler og er minst 12 timer gammelt (kan være opp til 24 timer gammelt). På en av de rette strekkene og i en vinkel har sporet blodopphold på ca. 10 meter. I "enden" av sporet legger sporleggeren en del av et hjortevilt, vanligvis en hjortefot. Hunden må føres i en minst 5 meter lang line. Er hunden rask og sterk er det en fordel med en line som er en god del lenger enn dette – gjerne 10 meter.
Hunden kan tildeles 1. premie, 2. premie, 3. premie eller 0 premie. Hunder med 1. premie som gjør et utmerket arbeid kan også tildeles hederspremie (HP).
På ordinær prøve er det flere hunder som starter på en og samme dag, eventuelt en helg, og vanligvis er det en uoffisiell kåring av prøvens beste hund. På bevegelig prøve avtaler du tid og sted med dommer innenfor en angitt tidsperiode. Merk at du nå kun kan gå til 2 x 1. premie på bevegelig prøve i løpet av hundens livstid.

På en godkjenningsprøve kan du få hunden godkjent som ettersøkshund, men ikke premiert.
 

Bedømmelse og godkjenning

Ved bedømmelsen av de praktiske prøvene skal dommeren vurdere følgende:
- vilje og evne til å ta sporet og følge dette
- tempo og arbeidsmåte på sporet
- vilje til å arbeide ved tap av sporet
- arbeidsmåten ved tap av sporet
- interesse for annet vilt og tamdyr
- helhetsinntrykket av hunden.
 
Dersom hunden har vist tilfredsstillende egenskaper etter denne vurdering skal den godkjennes som ettersøkshund for jakt på hjortevilt. Godkjenning som ettersøkshund på blodspor og ferskspor, oppnås når hunden og dens fører går til minimum 2.premie på terminfestet blodsporprøve og minimum 7.poeng på terminfestet fersksporprove.


Fullstendig regelverk for anleggsprøve blodspor, blodsporprøve og fersksporprøve finner du på hjemmesiden til Norsk Kennel Klubb. Der finner du også terminliste for årets prøver. www.nkk.no Det arrangeres både ordinære og bevegelige prøver. 
 

Viltsporchampion (NVCh)
Tildeles hunder som har oppnådd 3 x 1. premie på blodsporprøve for tre forskjellige dommere, en av premieringene er oppnådd på en ordinær (ikke bevegelig prøve) og hunden må i tillegg ha oppnådd minst 2 x 2. premie på utstilling etter fylte 24 måneder.


Svensk og finsk viltsporchampion
For å bli svensk viltsporchampion trenger du i tillegg til det norske championatet EN 1. premie på ordinær svensk viltsporprøve i  åpen klasse. Prøven er stort sett lik den norske prøven med unntak av vinkel med tilbakegang samt skudd før sporslutt. Regelverk finner du på kennelklubbens hjemmeside www.skk.se.
For å bli finsk viltsporchampion trenger du en 1. premie i vinnerklasse på viltsporprøve i Finland. Sporet er lagt med 1/3 liter blod. det har tre vinkler, fire sårleier, er minst 18 timer gammelt og i enden ligger en kanin. Før sporstart skal hundene gjennom en skuddprøve.


Fersksporprøve
På denne prøven skal hunden kunne følge på en fornuftig og stille måte sporet av et uskadet hjortedyr sammenhengende i minst en halv time. Sporet er 1-4 timer gammelt når sporingen starter. Arbeidet premieres med poeng fra 0 til 10 der 10 er topp. Denne prøven er for de hundeiere som ønsker å få hunden sin godkjent som ettersøkshund. Prøvene kan også arrangeres som godkjenningsprøver der hunden blir godkjent, eller ikke godkjent.


Godkjent ettersøkshund
For å jakte lovlig på elg, hjort og rådyr må jegeren før jakten starter ha skriftlig avtale med en godkjent ettersøkshund. For å bli godkjent ettersøkshund må hunden minimum ha oppnådd 2. premie på blodsporprøve og minst 7 poeng på fersksporprøve - eller godkjent på tilsvarende godkjenningsprøve.  Fra og med 1994 er det krav om godkjent ettersøkshund for å jakte lovlig på elg, hjort og rådyr. 


NM blodspor
Årlig arrangeres det NM i blodspor. Til å begynne med var ikke blodsporprøvene  åpne for alle raser - men nå kan alle hunder delta. Det best kvalifiserte hundene møtes til NM-blodspor. For å være kvalifisert til å melde deg på NM må hunden din ha oppnådd minimum 3 x. 1. premie på blodsporprøve og en av 1. premiene må være oppnådd senest året før gjeldende NM. Som regel så er det antall HP-premieringer som er utslagsgivende for hvem som kommer med eller ikke - slik har det  vært de siste årene. Fullstendig regelverk for uttak til NM finner du på NKK's hjemmeside. I starten ble NM-blodspor tildelt kongepokalen hvert fjerde år, nå er det langt sjeldnere. Første gang kongepokalen ble satt opp var i 1995. De årene det ikke deles ut kongepokal setter NKK opp en tilsvarende pokal i sølv


Slik starter du treningen
Når du starter å trene legger du et kort spor som kanskje bare er en halv eller en time gammelt. Gå ut i en skog der det ikke er for mange forstyrrelser. Merk starten på sporet med et stort oppspark og bruk litt ekstra med blod her. Blod kan bestilles i de fleste matbutikker.
Legg et 50-100 meter langt spor. Hver gang du setter ned venstrefoten slipper du ned noen dråper eller lager et stempel med svampen. Pass på at du har vinden i ryggen (medvind). Der du legger kloven lager du et stort oppspark. Bruker ekstra med blod her. I tillegg til kloven bør du legge noe annet som hunden er svært glad i, for eksempel mat. (Noe hunden virkelig liker)  Legg maten i en pose under kloven. Gå hjem i en stor bue utenom sporet. Vent en halvtime, ta med deg hunden, sett på linen like før sporstart og la den få bruke den tiden den trenger til å utforske sporet. La hunden få jobbe i fred. Det er den, ikke du, som skal gå sporet. Men hold orden på linen. All sportrening må være positiv. Det nytter ikke å tvinge en hund til å gå spor! Hunden skal kun korrigeres med at den ikke får går frem når den går feil – hunden skal ikke irettesettes på noen annen måte – kun positive tilbakemeldinger.
 


Det er viktig å belønne hunden skikkelig ved sporslutt!


Etter hvert som hunden synes det er morsomt å gå spor kan du lage sporene vanskeligere. Det finnes flere gode bøker som omhandler det å trene hunden til å bli en god sporhund. Ta gjerne kontakt med andre som driver med spor og legg spor for hverandre. Selv er jeg med i Norsk Retrieverklubb og trener med dem – Yatzie er etter hvert blitt en ”nesten” Flat J
En av de morsomste 1.perimiene vi har fått på uoffisiell prøve var i Retrieverklubben hvor vi ble prøvens beste hund og fikk 1.premie
 


Sporslutt og en glad hund og fører…  Yatzie fant kloven!


 Bruker man stav og legger blodet ved siden av sporleggers spor er det lett å få en hund som pendler mellom blod- og menneskesporet. Jeg legger derfor blodet "oppi" mitt eget spor, for at det skal være lettere å forsterke at hunden holder seg til det sporet jeg setter den på.
Jeg har ikke sett noen forskjell i sporegenskaper hos hunder som har gått spor lagt med stav/svamp vs. flaske. Jeg bruker flaske rett og slett fordi det er lettvint og renslig.


Et par ting å ta med seg :
Hunder som først lærer å gå menneskespor kan fint lære å gå blodspor etterpå.
Hunder som først lærer å gå blodspor kan fint lære å gå menneskespor etterpå.
Hunder kan fint læres opp til å bli veldig gode både til å gå blodspor, menneskespor og viltspor.
En hund som er god på kunstige blodspor behøver ikke å være noen god ettersøkshund - ettersøk er så mye mer enn et blodspor..

Jeg råder deg til å holde fokus på følgende når du trener:

Belønn hunden så bra du klarer for riktig adferd! Observer hunden og lær deg hvilken type belønning hunden setter pris på. En tørr skank er ikke nødvendigvis like stas for alle :)
Gå mange vinkler (ikke rett fram) slik at hunden må jobbe for å finne sporet, og ikke bare kan ”løpe framover”. Gå eldre spor etter hvert, slik at duften er svakere og mer dype akkurat i sporet. Det tvinger hunden til å spore med lav nese og den lærer seg å spore roligere. Gå i medvind, slik at hunden ikke kan overvære/delvis overvære, men heller lære seg vanen å spore med nesen dypt i sporet.  Stopp opp med en gang hunden tenderer til å overvære – hunden får bare gå framover når den har nesen dype ned mot bakken. Hunden får altså belønningen sin først når den senker nesen. Gå rolig uten snakk og særlig med forstyrrende skryt. Det er belønning nok at hunden får avansere i sporet. 
Legg spor der det er lite vegetasjon, slik at hunden ikke får så lett sjanse til å lære seg å overvære. Dette tjener man på til senere. Hunder legger seg til vaner akkurat som folk, og når de er vant til å spore med lav nese, så gjør de også lettere det senere, selv om du sporer i  både høy og tett vegetasjon. Aldri hjelp hunden – la den få løse oppgaven selv for å få en selvstendig hund på sporet, og en dyktig hund som ikke søker hjelp hos deg. Vi har jo ikke akkurat bruk for en hund på ettersøk som stopper og snur seg mot hundeføreren hver gang det blir vanskelig.
 

 

yatzblod.jpg